Metaal in de keuken heeft vaak een beschermlaag van lak of emaille. Denk aan de branderdeksel van een gaskookplaat en aan de bakplaat of binnenkant van een oven of magnetron. Het is belangrijk om deze op de juiste manier schoon te maken.
Voordat je verder gaat
- Lees vóór gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van het schoonmaak- of onderhoudsmiddel.
- Zorg dat speciale middelen alleen in aanraking komen met het materiaal waarvoor ze zijn bedoeld. Zo beschadig je geen andere materialen.
- Verwijder na het schoonmaken alle schoonmaakmiddelen zodat er geen restantjes achterblijven.
Hoe verwijder je kleine vlekken?
- Maak gelakt of geëmailleerd metaal iedere dag schoon met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger.
- Spoel na het schoonmaken het oppervlak altijd af met water en droog het af met een microvezeldoek.
Hoe verwijder je hardnekkige vlekken?
- Gebruik een pannenspons en water om vlekken van het emaille oppervlak te poetsen. Een pannenspons krast niet op het emaille bij normaal gebruik.
- Gebruik een poetssteen zoals Dr. Beckman met het bijhorende sponsje (deze zit in de verpakking) om hardnekkige vlekken te verwijderen.
Wat raden wij af voor het schoonmaken van gelakt of geëmailleerd metaal?
Als je email op de verkeerde manier schoonmaakt of onderhoudt, barst het email en laten stukken los:
- Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en schuurmiddelen, zoals Cif.
- Gebruik geen schuursponsjes.
- Behandel emaille of gelakte materialen niet met Staalfix; dat polijst.