Waar houd je rekening mee met een 1,2 of 3 fasen aansluiting?

Bij het installeren van je inductiekookplaat en inductiefornuis komt heel wat kijken. Het kan zijn dat er een speciale aansluiting in de meterkast moet komen en dat je een speciaal stopcontact nodig hebt. Het is namelijk zo dat een aansluiting bestaat uit kabels die de meterkast verbindt met het elektriciteitsnet. De grootte van deze aansluiting bepaalt hoeveel stroom door de aansluiting kan.

Voordat je je nieuwe apparaat aansluit op het net, is het belangrijk dat je bepaalt of je een ‘normaal’ stopcontact of een 5-polige Perilex stopcontact hebt.

In de video hieronder wordt toegelicht wat het verschil is tussen 1,2 of 3 fasen.

Wat is een aansluitwaarde?

Bij elektriciteit wordt de zwaarte van de aansluiting 'aansluitwaarde' genoemd, deze wordt aangeduid in W(att). De aansluitwaarde geeft aan hoeveel stroom het apparaat per uur verbruikt. De aansluitwaarde van je apparaat kan je op meerdere plekken vinden:

• Het typeplaatje
  • Op onze website bij de specificaties van je inductiekookplaat of inductiefornuis

De maximaal toegelaten stroomsterkte wordt begrensd door zekeringen (groepen) in de meterkast met een maximale doorlaatwaarde, uitgedrukt in A(mpère). De maximale doorlaatwaarde bedraagt 16A. De maximale aansluitwaarde voor één groep bedraagt 3680W (Formule: 230voltx16amp=3680watt).

Dus voor alle aansluitwaardes geldt:

• Tot 3700W gewone geaarde stekker, maar wel een aparte groep
  • Vanaf 3700 tot 7400W Perilex stekker 2-fasen of 3-fasen (krachtstroom)
  • Vanaf 7400 tot 11100W Perilex stekker altijd 3-fasen (krachtstroom)

Het verschil tussen 1,2 en 3 fasen

1 fase stroom

Bij fase 1 stroom is er sprake van een standaard stopcontact met twee openingen. De stroom wordt bij deze fase over de hele kookplaat verdeeld als één zone.

2 fasen stroom (Perilex stopcontact)

Bij fase 2 stroom is er sprake van een 5-polige Perilex stekker. De stroom wordt bij deze fase verdeeld over twee zones. Dit betekent dat er meer vermogen per zone is dan bij een 1-fase aansluiting.

3 fasen stroom (Perilex stopcontact)

Bij fase 3 stroom is er sprake van een Perilex stekker. De stroom wordt over drie zones verdeeld. Dit betekent dat er meer vermogen per zone is, dan bij een 2 fasen aansluiting. Dit wordt ook wel krachtstroom genoemd.

Bij het aansluiten van een 2 of 3 fasen adviseren wij om dit te laten doen door een erkende installateur. De stekker, binnenkant van de stekker en het stopcontact zien er namelijk hetzelfde uit. Soms is er ook een aanpassing in de meterkast nodig. Bij 3 fasen (krachtstroom) staat er 400 volt op de draden. Laat een erkende installateur voor het aansluiten van de kookplaat of het fornuis het stopcontact doormeten om erachter te komen hoe de draden in het stopcontact zijn aangesloten. Bij een verkeerde aansluiting kan er kortsluiting ontstaan, en werkt het toestel niet.