Een kookplaat wordt vaak afgewerkt met glas. Denk aan een inductie-, gas-, of keramische kookplaat. Het is belangrijk om je kookplaat dagelijks schoon te maken, zodat deze goed blijft werken en zo lang mogelijk mooi blijft.
Deze instructie geldt ook voor kookplaten met matglas of met een structuur. Borstel altijd met de richting van de structuur mee.
Bekijk deze video met tips over het schoonmaken van je kookplaat.
Voordat je verder gaat
- Lees vóór gebruik altijd de gebruiksaanwijzing van het schoonmaak- of onderhoudsmiddel.
- Zorg dat speciale middelen alleen in aanraking komen met het materiaal waarvoor ze zijn bedoeld. Zo beschadig je geen andere materialen.
- Activeer het kinderslot voordat je de kookplaat schoonmaakt.
- Raak het hete oppervlak niet rechtstreeks aan, de kookplaat kan nog zeer heet zijn na het koken.
Hoe verwijder je kleine vlekken of kalk op het glas?
Dagelijkse reiniging:
- Maak een warm sopje met een milde ontvetter zoals afwasmiddel of allesreiniger.
- Veeg met een schone microvezeldoek de glasplaat schoon.
- Neem de kookplaat af met een droge microvezeldoek of keukenpapier voor een streeploos resultaat.
- Gebruik je een middel dat een extra beschermlaag biedt? Boen dit dan goed uit voor een streeploos resultaat.
Hoe verwijder je hardnekkige vlekken op het glas?
Dit hangt af van het soort vlek:
- Waterkringen en kalkresten: gebruik schoonmaakazijn en een krasvrije spons (dit staat op de verpakking).
- Vlekken die plakken: gebruik een schoonmaakmiddel met chloor en een krasvrije spons (dit staat op de verpakking) of microvezeldoek.
- Lijkt het of er kleine scheurtjes in je kookplaat zitten? Dat is meestal kalk, verwijder dit met schoonmaakazijn of een schoonmaakmiddel dat speciaal voor je inductie-, gas- of keramische kookplaat is.
- Overgekookte voedselresten, gesmolten kunststof of suiker: verwijder deze vlekken direct van de kookplaat. Gesmolten kunststof en suiker kunnen het glazen oppervlak permanent beschadigen.
- Verwijder dit direct van de kookplaat met een glasschraper voor je toestel, zelfs als de kookplaat nog heet is. Gebruik ovenwanten om brandwonden te voorkomen. Een glasschraper is verkrijgbaar bij huishoudwinkels.
- Houd de schraper onder de juiste hoek vast (45° tot 60° ten opzichte van het glasoppervlak). Voorkom krassen en druk de schraper niet loodrecht op het glas en schraap niet met de punt van de schraper. Zorg ervoor dat de kunststof handgreep niet in contact komt met een hete kookzone.
- Druk de schraper voorzichtig tegen het glas en schuif de schraper over het oppervlak om het vuil te verwijderen.
Lukt het niet met de glasschraper? Gebruik een poetssteen speciaal voor je inductie-, gas- of keramische kookplaat zoals Dr. Beckmann. Deze koop je in huishoudwinkels of online.
Herhaal na het verwijderen van de hardnekkige vlekken, de stappen voor dagelijkse reiniging.
Wat raden wij af voor het schoonmaken van glas?
Gebruik je verkeerde middelen op het glas, dan zorgt dit voor krassen of strepen op de glasplaat:
- Gebruik geen bijtende en schurende middelen.
- Gebruik geen scherpe schoonmaakartikelen, zoals staalwol of een schuurspons.
Tips
- Controleer voor het gebruik van de kookplaat of de bodem van de pan en de kookzone schoon en droog zijn.
- Til de pannen op (schuif ze niet over de kookplaat) om krassen op het oppervlak te voorkomen.
- Schil geen groente boven de plaat om te voorkomen dat achtergebleven zandkorrels krassen op het oppervlak veroorzaken.