Waarom wordt mijn vaat niet schoon?

De vaat wordt het beste schoon als het warme water met de zeep overal goed tussen kan spoelen. Zorg dus dat er voldoende ruimte is tussen de vaat.

Is je vaat niet schoon, controleer dan de volgende punten:

Water

• Wordt het water warm tijdens het programma? Open de deur van de vaatwasser direct na afloop van het programma en voel voorzichtig of de vaat warm aanvoelt.

Zeep

Programma

• Heb je het autoprogramma gebruikt, het programma dat zelf de tijdsduur bepaalt aan de hand van de vervuilingsgraad van het water? Voor sterk vervuilde vaat adviseren wij een intensief programma te gebruiken.

Kies het programma altijd op basis van de hoeveelheid vaat en vervuiling.

Sproeiarm

• Zorg dat de sproeiarm vrij ronddraait, bij een blokkade maakt de arm de vaat niet goed schoon. Een keukentang kan bijvoorbeeld door de bovenste korf naar beneden steken en de sproeiarm eronder blokkeren. Je kunt dit controleren door de sproeiarm even een rond te draaien. Als deze ergens tegenaan komt kun je de vaatwasser anders inruimen om dit op te lossen.

Prik met een naald of prikker de gaatjes van de sproeiarm door om de verstopping te verhelpen.

Vervang een gebogen of gebroken sproeiarm, deze maakt geluid en beschadigt de vaatwasser. Bestel een nieuwe sproeiarm.

Filter

Glansspoelmiddel

• Glansspoelmiddel verbetert het droogproces doordat waterdruppels makkelijker van vaat af vallen. Ook bij gebruik van een all-in-one tablet kan extra glansspoelmiddel het droogresultaat verbeteren. Pas indien nodig de dosering aan. Kijk in de Pelgrim handleiding van je apparaat om te zien hoe je dit doet.
  • Lees hier hoe je het glansspoelmiddel doseert.

Tips om je vaatwasser schoon te houden

• Vetresten spoelen slecht weg bij koude temperaturen of een eco-programma van 30° of 40°. Draai elke week een vaat op hoge temperatuur om de vaatwasser goed door te spoelen. Dit voorkomt verstoppingen.
  • Draai elke zes maanden een lege vaatwasser met een vaatwasmachinereiniger. Zo ontvet en reinig je het apparaat.

Veeg grof vuil van je borden en pannen af voor je deze in de vaatwasser plaatst. Zo blijven het filter en de sproeiarmen het langste schoon.

• Voor het beste resultaat adviseren wij om losse componenten te gebruiken: reinigingsmiddel, glansspoelmiddel en zout. De vaatwasser doseert dan op het juiste moment tijdens het programma de juiste hoeveelheid van de componenten. (Bij gebruik van een all-in-one tablet is de toevoeging van zout niet nodig)

• Maak ook regelmatig het deurrubber schoon.

Is de vaat nog steeds nat of niet schoon?

Als de vaatwasser het programma afmaakt, geen foutcode geeft en er warme lucht uit het apparaat komt aan het einde van het programma, dan is er meestal geen sprake van een defect.

Probeer daarom eerst het probleem zelf op te lossen. Lukt dit niet? Maak een afspraak met een Pelgrim monteur